Sayfalar

25 Ağustos 2011 Perşembe

Fenerbahçeyi UEFA ya kim şikayet etti

Ortalıkta dolaşan bir mektub var ve bir Türkün FEnerbahçe'yi UEFA ya mektup yazdığıve


Sayın Başkan; Türkiye’de devam eden şike soruşturması çerçevesinde F.Bahçe’yle ilgili olarak yapılan yazışmaya isnat niteliği taşımaktadır. Konunun son derece hassas olduğunu takdir etmekle beraber, yukarıda adı geçen kulübün ve kulüp görevlilerinin şikeye karışmış olduğuna dair hatırı sayılır derecede kuvvetli kanıtlar bulunmaktadır. Örnek olarak, kulübün başkan ve 2 yönetim kurulu üyesi Temmuz ayının başından itibaren şikeye karıştıkları gerekçesiyle hapiste tutulmaktadır ve birçoğu medyada yer alan belgeler değerlendirildiğinde kulübün şikeye karıştığına dair önemli bulgular elde edilmiştir. İstanbul Emniyeti de şahısların şikeyle bağlantıları nedeniyle gözaltına alındıklarını belirten bir basın açıklaması da yapmıştır.

‘AMİRAL GEMİSİNE GİREMEZ’
Bundan dolayı, şike soruşturmasında adı geçen, başkanı ve diğer yönetim kurulu üyelerinin hapiste tutulan, şikeye karıştıkları yönünde suçlu bulunmasını işaret edecek mevcut delillere sahip olunan, kamuoyunda da bununla itham edilen bir kulübün UEFA’nın amiral gemisi değerindeki turnuvası olan Şampiyonlar Ligi’ne katılma potansiyeli ile karşı karşıya kalındığı ortaya çıkmıştır. Sizin de takdir edeceğine eminiz ki, bu durum UEFA tarafından kabul edilemeyeceği gibi, genel futbol ailesi için de kabul edilemez bir vaziyeti içermektedir.

Bizim de endişelerimiz yönünde, benzer suçlarla ilişkisi ortaya çıkan bir başka kulüp de UEFA turnuvalarından bu sezon men edilmiştir. Yunanistan Federasyonu Disiplin Komitesi tarafından şikeye karıştığı konusunda suçlu bulunan ve bununla birlikte haklarındaki dava sonuçlanmamakla beraber yöneticileri birkaç ay ya da yıl ceza alması muhtemel olan Olympiakos Volou da Avrupa Ligi’nden bu yıl ihraç edilmiştir. UEFA’nın, kendisine üye bir ülkesinde idari organın hızlı ve etkin bir karar alması nedeniyle kendi turnuvalarından ihraç ettiği bir kulübün, yine UEFA’ya bağlı başka bir ülkede gerçekleşen benzer bir durumda idari organın herhangi bir aksiyon almaması nedeniyle farklı bir uygulamada bulunmasını tolere edemeyeceğinizi anlayışla karşılayacağınızı ummaktayız. Bu, şikeyle mücadele ederek cezalandıran diğer ülke federasyonlarını cezalandırmak manasına geleceği gibi, UEFA’nın kurumsal olarak güçlü ve etkin bir biçimde değerini artırmaya çalıştığı yönetimine darbe indirme niteliği taşıyacaktır. Buna ek olarak, benzer bir olayda UEFA’nın aynı tutumu sergilememesi halinde bu UEFA turnuvalarının kredisi ve dürüstlüğüne zarar vereceği gibi eşit tavır ilkesiyle çelişki doğuracaktır. Bilindiği üzere 2011-12 sezonunda da uygulanmakta olan eden Şampiyonlar Ligi talimatları çerçevesinde, Nisan 2007’den bu yana bir maçın sonucuna direkt ya da endirekt olarak etki eden herhangi bir kulübün bu turnuvaya dahil edilmeyeceği ortaya konulmuştur. Bu talimatlarda turnuvaya dahil edilmeme süreci
sadece 1 yıl ile geçerli olmaktadır.

Böylece, mevcut deliller ışığında Fenerbahçe’nin bu sezon UEFA Şampiyonlar Ligi’nde mücadele etmesi için katılım hakkı taşımadığına kanaat getirilmiştir. Bu şartlarda Fenerbahçe’yi bu sezon Şampiyonlar Ligi dışında bırakmak en uygun tutum olarak ortaya konulmuştur. Başka bir şık olarak da Türkiye Futbol Federasyonu, kulübü bu turnuvadan men edebilir.

Eğer bu kulüp hakkında yukarıda belirtilen şekilde tutum alınmadığı takdirde, UEFA kulüp hakkında hemen ya da ilerleyen aylarda kendi disiplin prosedürlerini uygulamaya geçirebilecektir. Bu durumda Nisan 2007’den bu yana şikeye karışmadığını belirtmesine karşın suçlu bulunan kulüp hakkında daha sert cezalarla karşılaşabilmek mümkündür. Bu cezanın nasıl olabileceğini öngörememekle beraber, daha önce şikeye karıştığı ortaya çıkan Pobeda (Makedon kulübü) örneğinde olduğu gibi, kulüplerin 8 yıla kadar UEFA turnuvalarından men edildiği de hatırlatılmaktadır.

‘HIZLI KARAR ALMALISINIZ’
Hiçbir eksik noktaya yer vermemek amacıyla Türkiye Futbol Federasyonu’nun bu konuyla ilgili hiçbir tutum sergilememesi halinde, benzer disiplin adımları da Türkiye Futbol Federasyonu’na karşı alınabilinecektir. Anlayacağınız üzere, bu şartlarda F.Bahçe’nin bu sezon Şampiyonlar Ligi mücadelesine başlaması ve sonunda şike karışmış olması nedeniyle akabinde bu turnuvadan ihraç edilmesini UEFA kabul edemeyecektir. Sizi temin etmek isteriz ki UEFA, hem Türk hem de Avrupa futbolunu son derece yüksek önemde ilgilendiren bu konuda Türkiye Futbol Federasyonu’nu desteklemeye devam edecektir. Bir kez daha, Türkiye Futbol Federasyonu’nu devam eden şike soruşturmasıyla ilgili olarak hızlı ve etkin disiplin adımlarını alma konusunda ısrarımızı sürdürüyoruz.

F.Bahçe’nin bu özel durumuyla ilgili olarak, 24 Ağustos 2011 öğlen vaktine dek yanıtınızı bekliyoruz.

Saygılarımızla Gianni Infantino
UEFA Genel Sekreteri

Hiç yorum yok: