Sayfalar

14 Temmuz 2011 Perşembe

Kıdem Tazminatı Kalkarsa ne olur ?

Kıdem Tazminatının kalkması durumunda bizi neler bekliyor.
Ali Tezel Kıdem Tazminatı kalkması durumunda kşi yorumları .
Ali Tezel'in gözünden Kıdem Tazminatı.

Kıdem tazminatının yerine 'kumbara' sistemi ne demek? Uygulama çalışanın hayatında ne gibi bir değişikliğe sebep olacak?

Konunun uzmanlarına ve muhataplarına sorduk, işte aldığımız yanıtlar...

SOSYAL GÜVENLİK MÜŞAVİRİ ALİ TEZEL:
"Kıdem tazminatının bugünkü uygulaması gereğince sahip olduğu birçok fonksiyonunu ve özelliğini kıdem tazminatı fonu getirilmesiyle kaybedecek.

Kıdem tazminatı fonunun getirilmesiyle öncelikle çalışanlar zarar görecek. Çünkü kıdem alabilme halleri azalıyor, kıdeme esas ücret düşecek ve kayıtdışı çalışanların kıdemi yok olacak. Sonra işverenler zarar görecek. Yetişmiş elemanı işyerinde tutmak zorlaşacak. İşverenlerin sermayeleri de fona aktarılacaktır. Fonu işveren değil, devlet kullanacak.

KIDEM TAZMİNATI SİZCE KALDIRILSIN MI?


Bu işten en karlı çıkacak olan ise devlet. Devletin tepe tepe kullanacağı bir sistem. Tıpkı Tasarrufu Teşvik Fonu, tıpkı KEY (Konut Edindirme Fonu) gibi devletin eline iç borçlanma için kullanabileceği bir fon daha getirilmiş olacak ve kurulacak kıdem tazminatı fonu ile devlet, 10 yıl süresince tepe tepe tek başına kullanacağı bir fona sahip olacak. 10 yıl sonra ise işçilerle birlikte kullanmaya başlayacak. O zaman geldiğinde ise TTF ve KEY gibi fonun tasfiyesi ile karşı karşıya kalacağımız da geçmiş tecrübelerimizden anlaşılmaktadır.

IMF sermayeli işveren çevrelerin "En yüksek kıdem tazminatı bizim ülkemizde" iddiaları bir yönüyle doğrudur, ama çifte standardın da daniskasıdır. Bazı Avrupa ülkelerinde kıdem tazminatı yoktur, bazılarındaki de bizden daha düşüktür.

AB ülkelerinde çalışanlara ve vatandaşlara ödenen diğer tazminatlar, işsizlik sigortası, iş güvencesi, kira yardımı, çocuk parası ve aile yardımı yapmaktadır. Hatta eğitim, sağlık, adalet ve benzeri harcamaları kapsayan sosyal harcamaların bütçe içindeki payları da ülkemize göre çok yüksektir. Bazılarında bizim harcamalarımızın üç katına çıkmaktadır.

TÜRK-İŞ 1. BÖLGE TEMSİLCİSİ FARUK BÜYÜKKUCAK:
"Bu konu 3 yıldır bilinçli bir şekilde gündeme getiriliyor, sonra soğutmaya bırakılıyor. Sanırım ekim ayında bu konu Meclis gündemine gelebilir.

Biz Türk-İş olarak müzakere kapısında değiliz. Türk-İş'in kıdem tazminatına dokunulması halinde bunun genel grev sayılacağına dair 2003 yılında yapılan genel kurul kararı var. Ancak yeni bir genel kurul yapılırsa bu müzakerelere katılabiliriz. Son sözü Türk-İş Yönetim Kurulu söyleyecektir.

Devlete güven olmadığından yeni sistemin işe yarayacağına inanmıyoruz. En son İşsizlik Fonu bunu gösterdi. İşçi ücretlerinde bir yansıması olmadı. Ancak fonda biriken bu para başka yerlerde kullanıldı."

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ BAŞKANI RİFAT HİSARCIKLIOĞLU:


"Kıdem tazminatı ve esnek çalışmada hükümetimizin programında koşmuş olduğu prensipleri tamamıyla destekliyoruz. Fransa'nın vazgeçmek istediği, Almanya'nın vazgeçmek istediği, İtalya'nın vazgeçmek istediği, Yunanistan'ın vazgeçmek istediği sistemi bizim koruyup kollamamız mümkün değil. Dünya standartlarının kesinlikle altına inmeden nasıl yapabiliyorsak bunu yapmak durumundayız."
Bu haber http://www.cnnturk.com/ sayfasından alıntı olarak yapılmıştır.
Makalenin orjinali aşağıdaki linkte yer almaktadır.
http://www.cnnturk.com/2011/ekonomi/genel/07/14/kidem.tazminati.kalkarsa/622786.0/index.html

Hiç yorum yok: